wat is een onderhandse lening?

In dit artikel zullen wij je meer informatie geven over wat een onderhandse lening precies is. 

lening zonder bkr

Als je geld leent zonder tussenkomst van een bank of geldverstrekker, heet dit een onderhandse lening. In dit artikel kun je meer informatie lezen over deze vorm van geld lenen. Een andere vorm van geld lenen is via een persoonlijke lening. Hiervoor kun je terecht bij de onderstaande aanbieders:

Persoonlijke lening aanvragen

Cashwhale waardering:

5/5

Veilig op de website van kredietspotter.nl

Cashwhale waardering:

4.5/5

Veilig op de website van leningen.nl

Wat is een onderhandse lening?

Onderhandse leningen is een vorm van kredietverlening zonder tussenkomst van een bank of geldschieter. Je kunt lenen bij familie, vrienden of collega’s. Dat kan voordelig zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Je kunt dus een persoonlijke lening krijgen zonder tussenkomst van een bank. Dit betekent dat je samen met iemand anders geld leent. Daarom hoef je geen administratie- of advieskosten te betalen. De hypotheek kan ook een persoonlijke lening zijn. In dat geval hoef je geen notariskosten te betalen.

minilening aanvragen

Belangrijkste zaken onderhandse lening

Bij een onderhandse lening  bepaal je zelf de belangrijkste zaken bij het aan gaan van een lening tussen twee partijen dit zijn de volgende punten:

1. De rente

Bij een onderhandse lening bepaal je samen de rente van de lening. Bij jij diegene die het geld leent? Dan moet je er samen met de geldverstrekker uitkomen wat de rente wordt. Deze mogelijkheid heb je niet bij een bank of geldverstrekker.

2. De regels

Ga je een onderhandse lening aan met familie of bekenden? Dan kan je zelf de regels van de lening bepalen, oftewel je bent niet gebonden aan de strikte regels van de bank.

3. Verschil schenking of lening

De rente op onderhandse leningen moeten van de Belastingdienst marktconform zijn. Dit betekent dat de rente niet veel lager of veel hoger mag zijn dan de rente die je bij de bank betaalt.

Is de rente hoog? Dan is het wellicht goedkoper om geld te lenen bij een bank of geldverstrekker. Als de rente te laag is, kan de Belastingdienst de lening behandelen als een gift. Dan moet je wellicht de schenkbelasting over de lening betalen.

4. Betalingsverplichting

Als je onbetaalde schulden hebt, kan het zijn dat je gedurende een korte periode een hogere rente moet betalen. In die zin verschillen informele leningen en creditcards weinig van bankleningen of creditcardschulden. De BKR-toets beschermt je enigszins, zodat je niet aansprakelijk bent voor eventuele onbetaalde schulden. Bij een persoonlijke lening moet je ervoor zorgen dat het bedrag volledig wordt terugbetaald.

Is de rente hoog? Dan is het wellicht goedkoper om geld te lenen bij een bank of geldverstrekker. Als de rente te laag is, kan de Belastingdienst de lening behandelen als een gift. Dan moet je wellicht de schenkbelasting over de lening betalen.

Scroll naar top