Wat is een BKR registratie?

Wat is het precies? Hoe vraag je je BKR aan? En hoe verwijder je je registratie? Lees hier alles over BKR.

BKR-registratie

Wat is een BKR codering?

Bij het sparen van credits geeft Nederland altijd een BKR-code af. Iedere geldverstrekker of bank is verplicht zich te registreren in BKR. De kans is dus groot dat je je als consument inschrijft in BKR. Als je bijvoorbeeld een creditcard gebruikt, een telefoonabonnement afsluit of een lening krijgt, is de kans op het bezitten van een BKR-lijst bijna 100%. Dit is heel normaal, de BKR-lijst hoeft niet negatief te zijn. Pas als er bepaalde gegevens verschijnen tijdens het aflossen van het tegoed, zal er geregistreerd worden door het plaatsen van een negatieve BKR code. Zet dan de positieve lijst om in een negatieve BKR-registratie. Uiteraard zullen er verschillende soorten situaties zijn bij het terugbetalen.

Wat is een positieve BKR registratie?

Over het algemeen zijn de meeste BKR-registraties positief. Dit betekent dat er een kredietlimiet is zonder gedetailleerde informatie. Er zijn geen afspraken gemaakt en er is geen betalingsachterstand. Als u bijvoorbeeld telefonisch bestelt en u betaalt de juiste maandelijkse betaling, dan krijgt u een actieve registratie.

Wat is een negatieve BKR registratie?

Als we het hebben over negatieve BKR-codes, dan hebben we het over specifieke details. Denk bijvoorbeeld aan betaling achteraf, krediet- of product betalingsregelingen of aflossingen. Ben je te laat met een afbetaling, dan kent het BKR je een negatieve code toe. De geldverstrekker neemt dan contact met je op om de betaling in een andere volgorde te doen. Als je de lening na de nieuwe contracten kunt blijven aflossen, meldt de kredietverstrekker dit bij het BKR. Dan sturen ze een financieel bericht dat je niet betaald hebt. Negatieve “labeling” is de reden waarom veel banken en kredietverstrekkers jouw lening aanvraag niet in behandeling nemen.

Welke BKR codes zijn er precies?

Uitstel van betaling (A-Code) Code A krijg je als jouw lening vertraging oploopt. Jouw geldverstrekker meldt deze achterstanden bij de Stichting BKR. De geldigheid van deze achterstanden verschilt per rapportageperiode.

Herstelmelding(H-Code) De letter H staat voor redding. Deze code wordt gemeld bij te late betaling. Hiermee bewijs je dat jouw bestaande lening geen achterstand meer heeft. Jouw lening kan direct worden beëindigd nadat jouw achterstand is vereffend. In dit geval wordt er geen melding van terugbetaling geregistreerd, alleen de vervaldatum van de lening. 

Code 1: Dit betekent dat zodra de betalingsachterstand is ingetreden, de betalingsopdracht of de schuld is voldaan. 

Code 2: Dit geeft aan dat de kredietverstrekker het nog te betalen bedrag (kortlopende schulden) in één keer vraagt. Dit betekent dat de geldverstrekker verwacht dat je het volledige bedrag van de schuld in één keer terugbetaalt. In veel gevallen draagt de geldverstrekker de vordering over aan het incassobureau. 

Code 3: Dit kan twee betekenissen hebben, korting of vergeving. 

Code 4:  De kredietverstrekker kon geen contact met je opnemen. Het kan zijn dat er al lang geen contact met je is opgenomen. 

Code 5:  Er zijn afspraken gemaakt om de hypotheek af te lossen. Dit is een tijdelijke code. Deze code wordt verwijderd nadat de betalingsopdracht is voltooid.

Scroll naar boven