AFM banner

Geld lenen met uitkering

Wil je graag geld lenen met uitkering? In dit artikel bespreken wij de mogelijkheden voor verschillende uitkeringsvormen. Een lening kan vrij simpel aangevraagd worden in 10 minuten. Het is echter wel belangrijk om te meer te weten te komen of je wel of niet een lening mag aanvragen en waar precies.

geld lenen uitkering

Aanbieders

Cashwhale waardering:

4.5/5

Veilig op de website van Santander

Cashwhale waardering:

5/5

Veilig op de website van kredietspotter

Cashwhale waardering:

4.5/5

Veilig op de website van KGN

Geld lenen met uitkering

Een uitkering kan meerdere dingen betekenen en er zijn ook meerdere vormen van een uitkering. Het is belangrijk om het verschil hierin te bespreken. De volgende vormen van een uitkering bestaan er in Nederland:

Kan ik geld lenen met een Wajong uitkering?

Als je een Wajong-uitkering ontvangt, is jouw maandinkomen veel stabieler dan andere vormen van uitkeringen. Een lening met een Wajong uitkering aanvragen is eenvoudig. Uiteraard tellen hier ook jouw inkomsten en vaste lasten door persoonlijke omstandigheden mee.

Woon je bijvoorbeeld bij jouw ouders en wordt je als familie beschouwd? Dan kan het zijn dat je maandbedrag (zoals huur) wordt verlaagd. Dit kan een positief effect hebben op het maximale bedrag van de lening.

Kan ik geld lenen met een WW uitkering?

Ontvang je een WW-uitkering en wil je een lening aanvragen? Dan is je kans vrij klein dat deze wordt toegewezen. WW-uitkeringen hebben een bepaalde duur en komen uiteindelijk te vervallen. Voor de meeste kredietverstrekkers is het betalingsrisico simpelweg te groot. Daarnaast zijn er regels waar banken zich aan moeten houden.

Toch bepaalt opnieuw de hoogte en duur van je WW-uitkering of je bij bovengenoemde microkredietverstrekkers terecht kunt. Door vrijblijvend een offerte aan te vragen weet je of je in aanmerking komt. Daarom is het alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden mogelijk om een lening met WW-uitkering aan te vragen.

Cashwhale waardering:

4.5/5

Veilig op de website van Santander

kan ik geld lenen met een WWB uitkering?

Het korte antwoord op deze vraag is meestal “nee”. De WWB is een bijstandsuitkering die bedoeld is om mensen in de basisbehoeften te voorzien. Deze uitkering is relatief laag en is in 2015 verder verlaagd tot 50% van het minimumloon per hoofd van de bevolking. Als je denkt dat je in een gezin van 2 in totaal maar 1 minimumloon kunt verdienen, dan is het logisch dat je een lening zou worden geweigerd. Het heeft dus geen zin om een lening aan te vragen voor een WWB-uitkering. In dit geval zal de krediet verstrekker je helaas moeten weigeren.

Kan ik een lening aanvragen met een AOW?

Binnen de AOW(Algemene Ouderdomswet) bestaat ook een AOW uitkering of pensioen. In 2022 ontvang je vanaf 67 jaar een AOW pensioen(dit was 66 voor 2021).

Het is mogelijk om naast uw AOW-uitkering extra geld te lenen, maar veel hangt af van een aantal factoren in uw financiële situatie namelijk:

  • Je leeftijd
  • Bedrag pensioen
  • Inkomen van jouw partners
  • Andere schulden
  • Hypotheek

Over het algemeen zijn (hogere) leningen niet makkelijk verkrijgbaar voor senioren (vanaf 67 jaar). Dit heeft te maken met de korte resterende levensduur die logischerwijs gebruikt zou moeten worden om de lening terug te betalen. Als je naast jouw AOW uitkering een pensioen uit een vorige dienstbetrekking hebt, heb je meer kans op een lening. Je maandinkomen is hierdoor hoger, waardoor lening verstrekkers meer zekerheid hebben.

Scroll naar boven